>

Vitenskapen bak krøllete hår

Follikelen

Hvorvidt håret er krøllete eller rett bestemmes av formen på hårfollikelen.

Skjørhet

Naturlig krøllete hår pleier å være skjørere enn rett hår. Grunnet den ujevne formen på hårfiberen kan hårskaftet ha “utsatte punkter” hvor kutikulaen er noe løftet i forhold til på resten av hårfiberen. Når kutikulaene løftes, eksponeres hele den innvendige strukturen, og dette gjør håret sårbart for skade og dehydrering.

Flisighetstall

Flisighetstall refererer til graden av avflating for en sirkel. Når flisighetstallet øker, øker graden av krølling i tillegg til hårets skjørhet

Høy fuktighet

Krøllete hår er særlig mottakelig for fukt da det fra naturens side er mer porøst enn rett hår. Tørt hår utsatt for svært fuktige omgivelser vil gradvis svelle med vannmolekyler. Når dette skjer, kan håret miste fasongen, bli fyldigere og mer krusete.
Grunnet formen og krøllemønsteret kan håret floke seg, som igjen fører til brekkasje når man grer ut flokene. Krøllete hår som sveller grunnet overskytende fukt kan dessuten miste fasongen på krøllene, slik at man får uformelige krøller og uønskede krusninger i håret.

Lav fuktighet

Krøller som utsettes for veldig tørr luft uten beskyttelse, kan tape fuktighet og utsette håret for brekkasje og splittede tupper. Resultatet er en ujevn tekstur som kan være vanskelig å kontrollere grunnet dens flagrende natur.

HVA KRØLLETE HÅR TRENGER

Fukt

Krøllenes spiralform gjør det vanskeligere for hårets naturlige oljer å dekke og tilføre fukt til hvert hårstrå. Hår som er krøllete og bølgete fra naturens side er tørrere enn naturlig rett hår. Formen på follikelen påvirker måten krøllete og bølgete hår mottar fukt på, i form av lipider eller de naturlige oljene som skilles ut fra hodebunnen. Når man skal forutsi mengden med fukt, må man ta høyde for diameteren og overskuddet av fukt samt krøllenes formasjon

Glans

Krøllete og bølgete hår reflekterer lys på en annen måte enn rett hår på grunn av lokkenes bølge- eller korketrekkerform. Naturlig krøllete hår er sjelden i stand til å oppnå samme glans som rett hår da lyset kan absorberes inni spiralene av krøllene eller langs de ru kutikulaene.

Krøllenes definisjon

Krøllenes definisjon er knyttet til den generelle fremtoningen til håret og hvordan krøllene holder fasongen. Når man skal bedre krøllenes definisjon, er det viktig å ta utgangspunkt i krøllenes tilstand samt de rette klippe- og stylingteknikkene.

KRØLLENES EGENART

Størrelse og form på krøller kan variere fra hode til hode. Det kan også være en blanding av ulike typer krøller på ett og samme hode. Selv om det pleier å være overvekt av én type krøller, har personer med krøller gjennomsnittlig 2-4 ulike typer krøller. Det er mulig å ha krøller som er tettere ved hodebunnområdet og gradvis blir løsere, eller til og med rettes ut, mot endene. Det er også mulig å ha rettere hår som gradvis blir bølgete eller krøllete mot endene.

Tilbakeslagsfaktoren

Tilbakeslagsfaktoren er hårets reaksjon når det trekkes ut til en rett posisjon og deretter slippes. Når krøllene strekkes til de blir rette, kan den faktiske lengden være opptil dobbelt så lang. Dette hjelper deg med å bestemme hvor mye du skal klippe, særlig ved luggen.

Struktur

Struktur refererer til hårets fysiske egenskaper og støtte. Krøllete hårstrå tar gjerne opp mer plass enn rettere hår og gir hverandre støtte, noe som øker volumet og endrer strukturen på formen. Ettersom graden av krølletendens øker, øker også skjørheten. På samme måte, når graden av krølletendens øker, øker også mengden med volum eller 3D-rom som krøllen ufyller. Dette kan endre strukturen for den helhetlige formen eller utformingen i betydelig grad.

Form

Form refererer til to ting: den enkeltvise formen på krøllene eller bølgene, og den helhetlige formen eller silhuetten for hårets utforming.
Den enkeltvise formen på bølgene eller krøllene: Er de store og loop-formede? Vide og åpne? Bøyer de seg eller snor de seg? Den enkeltvise formen hjelper med å bestemme type krøller, metode og teknikk for klipping og styling. Den helhetlige formen eller silhuetten for designet: har den helhetlige formen en utstående fremtoning? Passer den til ansiktsformen og komplementerer den krøllenes mønstre? Den helhetlige formen hjelper med å avgjøre klippe- og stylingteknikker.

Lengde

Hårets lengde kan virke inn på hvordan krøller og bølger legger seg. Når de er tørre, kjemisk endret eller stresset, påvirkes strukturen og krøllemønsteret. Så snart håret klippes og skadde områder fjernes, er det som at krøllene får nytt liv. En liten klipp kan gjøre en stor forskjell. Lengden på håret kan også påvirke hvor mye vekt krøllen har. Mer lengde kan fungere best for tykkere spiraltyper, mens kortere lag kan være best for finere, mer bølgete typer."