Forstå hårets oppbygning og unngå skader | Redken
>

FORSTÅ HÅRSTRÅETS OPPBYGGING OG FOREBYGG SKADET HÅR

understanding-the-hair-cuticle

Vil du oppnå et sunt, glansfullt og velpleid hår er det også verdt å kaste et blikk på selve hårstråene og forstå deres anatomi – spesielt det ytterste laget som kalles for hårets skjellag.

I dag er mange kvinner oppmerksomme på pleie av hodebunnen for å sikre et sunt og velpleid hår. Vi bruker eksfolierende skrubber, vi gir oss selv hodebunnsmassasje med hodebunnsbørste og vi påfører hårolje for å fremme sunn hårvekst. Vi gjør altså mye for å ha velpleid hodebunn og sunne hårrøtter.

HVA ER HÅRETS SKJELLAG?

Håret vårt består av tre forskjellige lag som har hver sine funksjoner; medula, cortex og skjellaget.

I hårets innerste kjerne finnes medula som er omgitt av cortex. Det er her hårfargen er. Cortex består hovedsakelig av keratin og lipider som er med på å gi håret styrke og struktur.

I det ytterste laget finnes skjellaget, også kalt kutikula. Dette er hårstråenes beskyttende lag som hindrer det i å ta skade fra ytre faktorer som sollys og varme stylingredskaper.

Det beskyttende laget består av flate celler som overlapper hverandre. Når hårets skjellag er intakt, vil det ligge flatt og tett langs hårstrået - litt som takstein på et hustak. Hvis skjellaget ikke er intakt, vil noen eller flere av cellene hovne opp, noe som gjør cortex sårbar for skade. Dette kan vises som flisete tupper og tørt og krusete hår.

SLIK BESKYTTER DU HÅRETS SKJELLAG

Drømmer du om et sunt og velpleid hår handler det om å beskytte hårets skjellag. Det gjelder både når du velger hårprodukter og når du styler håret. Veien til et velpleid hår starter med å skape og opprettholde en hårpleierutine hjemme.

Vi har samlet 5 gode råd til hvordan du kan hjelpe skjellaget med å beskytte håret mot skader.

1. BRUK ALLTID VARMEBESKYTTELSE

Det finnes mange gode tips for å sikre sunt og velpleid hår. Øverst på listen er å alltid å huske å bruke et varmebeskyttende produkt når du føner og styler håret med varmeredskaper.

Varmeskader forårsaket av krølltang, hårføner og rettetang er en av de største synderne bak skader på skjellaget. Derfor er hårprodukter med varmebeskyttelse et must-have i enhver pleie- og stylingrutine.

Hos Redken har vi flere varmebeskyttende produkter som kan hjelpe deg med å oppnå ønsket styling. Quick Blowout sørger for at håret er beskyttet under føning og tørking. Big Blowout er en hårføningsgel som øyeblikkelig skaper volum. Thermal Spray er ideell for deg som bruker varme stylingredskaper.

PRO TIP: Føning og varme stylingredskaper krever hver sin beskyttelse av håret. Det er faktisk ikke den samme temperaturen håret utsettes for, og redskapene påvirker håret forskjellig. Vil du f.eks. style håret med rettetang etter føning er det viktig å bruke et produkt som er spesielt utviklet til den høye temperaturen, som f.eks. Redkens Thermal Spray.

Denne varmebeskyttende sprayen hjelper med å skape et krusfritt resultat og gjøre håret mer glansfullt. Den er formulert med Heat Restyling Technology som gjør at du bare trenger å påføre produktet én gang og style på nytt ved behov frem til neste hårvask.

2. SKRU NED VANNETS TEMPERATUR

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Det er ikke kun under føning og styling at håret kan ta skade av de varme temperaturene. Også ved selve hårvasken kan håret bli skadet. Det finnes dessverre ikke et produkt som kan beskytte mot varmt vann. I stedet handler det om vaner håret ditt vil sette pris på: Senk temperaturen.

Varmt vann kan få skjellaget til å hovne opp og gjøre håret tørt, krusete og ekstra sårbart overfor ytre påvirkninger.

Derfor anbefaler vi at du forsøker å holde temperaturen lun neste gang du vasker håret. Skyll eventuelt håret med kaldt vann for å hjelpe med å forsegle skjellaget og beskytte cortex.

3. VELG SYREHOLDIGE HÅR- OG FARGEPRODUKTER

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Enda en grunn til skader på skjellaget er en forstyrret pH-balanse. Hår er fra naturens side lettere syrlig med en pH-verdi på mellom 4,5 og 5,5. Kjemisk behandling som farging og bleking kan forstyrre den naturlige pH-verdien og dytte den mot en mer basisk ende av skalaen. Det kan få skjellaget til å hovne opp

Ved å bruke syreholdige hårpleie- og fargeprodukter, kan du hjelpe med å beskytte skjellaget i håret og holde det intakt.

I en av Redkens salonger kan du spør frisøren din om Shades EQ,  som er en syreholdig hårglans som gir en strålende, ikke-bindende farge. Hjemme kan du prøve Redken Acidic Bonding Concentrate, en hårpleieserie formulert med sitronsyre og Redkens konsentrerte Bonding Care Complex. Produktene hjelper med å balansere hårets pH-verdi, styrke håret og gi intensiv pleie.

4. VÆR SKÅNSOM MOT HÅRET

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Andre ytre påvirkninger som kan skade håret er fra såkalt mekaniske eller fysiske skader. De kan komme fra overdreven hårbørsting, harhendt håndkletørking og til og med fra putetrekket du sover med.

For å beskytte hårets skjellag og sikre et sunt utseende og en myk følelse, er det viktig at du behandler håret skånsomt.

Bruk hårbørster som passer til din hårtype og tekstur. Sørg for å børste håret fra spissene og jobb deg oppover langs lengdene. Hvis du har flokete hår, må du gre de forsiktig ut.

Når håret er vått, er det mest skjørt. Derfor bør du bruke en bredtannet kam eller en våtbørste når du nettopp har dusjet.

De fleste mennesker bruker bomulls- eller frottéhåndklær, men disse kan være harde for håret. I stedet anbefaler vi at du bytter ut håndklærne til håret med myk mikrofiber som ikke skader hårets skjellag like lett.

Til slutt kan det være lurt å investere i et putevar av silke eller sateng. Bomull kan også i denne sammenheng føre til krus og skade på håret når du snur deg i løpet av natten. Med et silke- eller satengputevar vil det være mindre friksjon, og det vil ikke absorbere den naturlige fuktigheten fra håret. Som en bonus kan et putevar i silke eller sateng også hjelpe med å forebygge rynker.

5. FOREBYGG SKADER MED PLEIENDE PRODUKTER

understanding-the-hair-cuticle haircare blog page

Hvis du begynner å se tegn på skadet hår i form av tørrhet, krus eller flisete tupper, er det nå du bør gå etter produkter som er spesielt formulert for å pleie skjellaget. Dette kan f.eks. være leave-in-behandlinger som Redkens Extreme Anti-Snap, som fungerer som en dyp conditioner. Den jevner forsiktig ut skjellaget, reduserer friksjonen fra hårbørsting og styrker slitte, flisete tupper.

Et annet ideelt leave-in-produkt er; One United Den multifunksjonelle sprayen hjelper med å forsegle skjellaget samtidig som den reduserer tørrhet, øker hårets medgjørlighet og styrker hårstråene.